Yüksek enflasyon kaynaklı enerji, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artışlara karşın döviz kurlarının enflasyon oranında artmaması sebebiyle Ege Bölgesi’nin ihracat şampiyonu; Egeli demir-çelik ihracatçıları, 2024 yılı ihracat hedeflerini, 2023 yılında gerçekleştirdikleri 2 milyar 515 milyon dolarlık ihracatın 315 milyon dolar aşağısına çekerek 2 milyar 200 milyon dolar hedef belirlediler.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin, 2023 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, yüksek enerji maliyetleri, kur baskısı ve yüksek girdi maliyetleri sebebi ile 2024 yılı ihracat hedeflerini 2,2 milyar USD olarak belirlediklerini paylaştı.
Başkan Ertan, “Bu hedefe ulaşmak, sektörünün rekabet gücünün artırılmasına destek olmak amacıyla, dünya gündemini oldukça yer bulan ve özellikle demir-çelik ve demirdışı metaller sektörleri için çok büyük önem taşıyan “Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlik” konularında çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması geçiş dönemi olan 2023-2026 yılları arasında üye firmalarımızı elimizden geldiğince finansal yükümlülüklerin hayata geçeceği 2026 yılına hazırlamayı kendimize görev edindik. Sektörümüzde yer alan 15 firmayla Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen URGE projemizi bu yıl da yürütmeye devam ediyoruz. Projemiz ile katılımcı firmalarımıza kurumsal karbon ayak izi hesaplanması eğitimi ve danışmanlığı, enerji verimliliği eğitimi ve danışmanlığı, sürdürülebilirlik raporu hazırlama eğitimi, sürdürülebilir finansmana erişim eğitimi gibi eğitim, danışmanlık, yurtdışı fuar ziyareti organizasyonları ile destek olmaya çalışıyoruz. Almanya’da gerçekleşen Green Steel World Fuarı ve konferansına da önemli bir ziyaret gerçekleştirerek sektörel gelişmeleri takip etme fırsatı bulduk. İtalya’da 2 yılda bir gerçekleşen Made in Steel fuarına gerçekleştirdiğimiz ziyaret ile sürdürülebilirlik konusunun demir çelik sektörünün gelişiminde ne kadar önemli bir yer tuttuğuna şahit olduk” şeklinde konuştu.
2023 yılında hedefimizi 10 ayda yakalamıştık
“Gurur ve coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. Yılı için 2,2 milyar dolar ihracat hedefi belirlemiştik” diye konuşan Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu hedefe Kasım ayı başında ulaştık. 2023 yılını, 2022 yılına göre yüzde 2’lik azalışla 2 milyar 515 milyon dolarlık ihracatla kapattık. 2023 yılında Türkiye genelinde yüksek enflasyon kaynaklı; enerji, hammadde ve işçilik maliyetlerindeki artış ve döviz kurlarının enflasyon rakamlarının gerisinde kalması nedeniyle çelik ve demirdışı metaller ihracatında 7 milyar dolarlık bir kayıp yaşanmışken, Ege Bölgemizin daha başarılı bir performans ortaya koyması, pozitif ayrışmasını görmek hem sevindirici hem de katma değerli ürünlerin üretimi yapan firmaların bölgemizde yer alması bakımından gurur verici. 2024 yılında da bu güçlü tarafımıza güveniyoruz.”
Enerji fiyatları ithalatı artırıyor
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlenen, 2023 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Ertan, “Ülkemiz ihracatı için demir, çelik ve demirdışı metaller sektörlerinin yüksek önemi de hepimizin malumu. Her ne kadar sektörümüz 2023 yılında da en çok ihracat yapan sektörler arasında yer alsa da gerek savaşlar gerek resesyon gerekse enflasyon ve karşı ülkelerin korumacı önlemleri nedeniyle rekabetçiliğimizin zayıflamış olduğu son 2 yıldır zor bir süreçten geçmekte olunduğunu yaşayarak görüyoruz. Türkiye’nin enerji ve hammadde ihtiyacının büyük bir kısmını dışarıdan karşılaması, uluslararası enerji fiyatlarındaki değişikliklere duyarlı olmasına neden olurken, ülkemizdeki enerji fiyatlarının Uzakdoğu ve Avrupa’ya göre yüksek seyretmesi özellikle en büyük maliyeti enerji olan sektörümüzün rekabet gücünün zayıflamasına, ayrıca ithalatın da artmasına neden olmaktadır. Diğer yandan Hindistan ve Arap ülkeleri de demir ve çelik sektöründe yeni yatırımlar yapmakta olup bu ülkelerin ilerleyen dönemde ülkemiz açısından önemli rakipler olabilecekleri ortadadır.”
Karbon yönetimi için temiz eneji sektörüyle AB projesi kazandık
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin önemli bir ihracat kalemi olan yenilenebilir enerji ekipmanları sektörü ile birlikte Karbon Yönetimi için “Kümelerarası İşbirliği Projesi” isimli bir projelerinin Avrupa Birliği’nden fonlanmaya hak kazandığını müjdeleyen Başkan Ertan sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca Türkiye’de demir ve demirdışı metaller ile çelik sektöründeki tüm ihracatçı birlikleri ile ortak olarak bir Turquality projesi başvurusu gerçekleştirdik. Bu projemizle belirlenecek hedef pazarlarda yapacağımız pazarlama faaliyetleriyle Ege Bölgesi’nin çelik, demir ve demirdışı metaller sektöründeki ihracatını 2028 yılında 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında EDDMİB Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri 2023 yılı faaliyetlerinden dolayı oy birliğiyle ibra edilirken, 2024 yılı iş programı genel kurul üyelerince benimsendi. EDDMİB’in 2024 yılı bütçesi de 58 milyon 500 bin TL olarak karara bağlandı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde 7 yıldır ihracat şampiyonu olan, 2023 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 515 milyon dolarlık ihracatla zirvede açık ara liderliğini sürdüren Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2024 yılının ilk çeyreğinde 625 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024